Wpływ witamin z grupy B na skórę głowy i cebulkę włosa

Wpływ witamin z grupy B na skórę głowy i cebulkę włosa

Witaminy z grupy B sa? jednymi z najwaz?niejszych substancji jakich potrzebuje organizm, aby prawidłowo funkcjonował. System piele?gnacji 3 kroków Nioixn, jest bogaty w kompleks witamin grupy B .

  • Witamina B1 (tiamina) bierze udział w przemianach metabolicznych na skórze głowy: uczestniczy w procesie regeneracji komórek, które zabezpieczaja? przed powstawaniem łupiez?u, wpływa na prawidłowa? prace gruczołów łojowych, reguluja?c wydzielanie sebum. Niedobór witaminy sygnalizuje nadprodukcje sebum, co prowadzi do przetłuszczania sie? skóry głowy. Nieleczony problem moz?e doprowadzic? do łojotokowego zapalenia skóry głowy, a w naste?pstwie do nadmiernej utraty włosów.
  • Z?ródło witaminy B1: kiełki pszenicy, ziarna słonecznika, płatki owsiane, zielony groszek, fasola.
  • Witamina B2 (ryboflawina albo laktoflawina) ułatwia prace enzymów. Bierze udział w pozyskiwaniu energii z we?glowodanów, tłuszczów i białek oraz steruje oddychaniem komórkowym. Witamina B2 jako antyoksydant, działa przeciwstarzeniowo, przyspiesza gojenie mikro-urazów, działa łagodza?co i koja?co. Jest waz?nym składnikiem odżywczym dla skóry włosów i paznokci. Juz? niewielki niedobór tej witaminy prowadzi do łuszczenia sie? i wysychania skóry oraz do wypadania włosów.
    Z?ródła witaminy B2: mleko i produkty mleczne, mie?so, ryby, jarmuz?, brokuły, awokado.
  • Witamina B3 (niacyna lub witamina PP) wpływa na porost włosa zmniejsza ich wypadanie zapobiegaja?c ryzyku łysienia jest równiez? niezbe?dna w walce z łupiez?em. Minimalizuje wydzielanie łoju. Bierze udział w „oddychaniu komórkowym” zarza?dza praca? układu krwionos?nego, dzie?ki udziałowi witaminy B3 sa? dostarczane składniki pokarmowe i tlen do wszystkich komórek oraz tkanek, w tym równiez? do skóry i cebulki włosa zapewniaja?c im prawidłowe odz?ywienie.
    Z?ródło witaminy B3: mie?so (wieprzowe i drobiowe) wa?tróbka, produkty zboz?owe.
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy) wpływa korzystnie na metabolizm kwasów tłuszczowych. Komórki skóry zwie?kszaja? synteze? tłuszczów (lipidów) skórnych, które sprzyjaja? regeneracji błon komórkowych. Z tych samych tłuszczy, gruczoł łojowy skóry produkuje sebum, które działa ochronie i zapobiega utracie wody i przesuszeniu. Witamina B5 działa łagodza?co na podraz?nienia i regeneruje skóre?. Ma również włas?ciwos?ci ochronne i nawilz?aja?ce, dlatego jest stosowana w szamponach i odz?ywkach. Witamina B5 przeciwdziała równiez? siwieniu włosów. Skutki niedoboru tej witaminy moga? doprowadzic? do wypadania włosów, przedwczesnego siwienia, łysienia i patologicznych zmian skórnych.
    Z?ródło witaminy B5: ryby, droz?dz?e piwne, otre?bach pszenicy, mleko, melony, banany, pomaran?cze, ryz? bra?zowy, nasiona ros?lin stra?czkowych.
  • Witamina B7 (biotyna zwana „witaminą pie?kna”) zasila macierz włosa w biodostępna? siarke?, która wchłaniana jest w mase? keratynowa?. Biotyna reguluje metabolizm skóry głowy, wpływa tym samym na prawidłowy stan skóry, cebulek włosa i jego wzrost. Niedobór witaminy objawia sie? zła? kondycja? stanu włosa, nadmiernym wypadaniem, siwieniem oraz pojawieniem sie? łupiez?u i nadprodukcja? sebum. Moz?e doprowadzic? do łojotokowego zapalenia skóry głowy i ostatecznie skutkowac? łysieniem.
    Z?ródła witaminy B7: wa?tróbka, droz?dz?e, orzechy (zwłaszcza laskowe), soja, z?ółtka jaj, ryby (np. sardynki, łosos?, kraby), grzyby, produkty pełnoziarniste, szpinak, pomidory, marchewka.
  • Witamina B11 (znana równiez? pod nazwa? B9, kwas foliowy lub folacyna) odpowiedzialna jest za regulację wzrostu włosów, pobudza rozwój komórek przez co wzmacnia cebulke? włosa niweluja?c ich wypadanie.
    Z?ródła witaminy B11: warzywa lis?ciaste, szpinak, sałata, szparagi, brokuły, kalafior, wa?tróbka, droz?dz?e, grzyby, kukurydza, orzechy, soczewica, kiełki pszeniczne.
  • Witamina B12 (kobalamina) wspomaga włas?ciwy wzrost i proces rozwoju włosa. Znana równiez? jako witamina odmładzaja?ca. Wspiera zapotrzebowanie komórek w tlen i utrzymuje stabilnos?c? układu nerwowego.
    Z?ródła witaminy B12: przetwory mleczne, we?dliny, ryby, jaja.

#NIOXINPOLSKA